"Every moment is a gift in our hands"

En yngre mann som overlevde terrorangrepet i Brüssel rakk å reflektere en del før han ble hjulpet i sikkerhet. Takknemligheten over livet var overveldende da han ble reddet.
”Heretter skal jeg alltid minne meg selv og andre om at hvert øyeblikk er en gave , som vi selv kan velge hvordan vi vil disponere”, sa han.  ”Every moment is a gift in our hands”

Sist helg tenkte jeg på ordene hans, og på hvor viktig det er å stoppe litt opp ved øyeblikkene som plutselig er der, som små gaver. Jeg var på besøk hos Birgitte, en kunstner-venninne som bor på Dutrupgaard i Danmark; en fantastisk liten time-out fra hverdagslivet i Stavanger. 
Da jeg kom inn i rommet der vi skulle male var det plutselig en sterk strime av lys som banet seg vei bortover bordet, og skapte en helt spesiell stemning. Jeg ble bergtatt i noen lange minutter. Lyset, den lille smale stripen med lys, fanget fullstendig oppmerksomheten min, og jeg enset på en måte ikke de mørke omgivelsene. Jeg så bare lyset.

Opplevelsen ble dagens lille dose med hverdagsmagi - og inspirerte til å ta opp penslene.   
(Teksten fortsetter under bildet) 

dutrup.jpg

I ettertid reflekterte jeg over dette med lys og mørke. Over hvordan lysstripen ikke hadde gjort sånn inntrykk på meg hvis ikke det hadde vært for alt mørket rundt. Uten mørket hadde jeg faktisk ikke lagt merke til lyset i det hele tatt. Kontrastene mellom lyset og mørket skapte den spesielle stemningen.

Jeg tenkte på hvordan kontrastene også er en naturlig del av selve livet. Både lys og mørke hører med i våre liv, og gjør oss til den vi er. Lyset og mørket er ulikt fordelt – men Livet ER ”både – og” for oss alle. Å akseptere livet som det i øyeblikket er, gjør det lettere å være oss. Jeg sier ikke at dette er enkelt, men at det er godt for oss – når vi velger ut det som det hjelper oss å tenke på. I stedet for å velge det som drar oss ned. Jeg tenkte på hvordan det hjelper oss når vi velger å se etter de små gode øyeblikkene som ”lyser” i hverdagen vår.  De er alltid der.

“Lyset
du treng
finst”
Helge Torvund

Ingveig, en venninne som har kreft, snakker om hvordan hun hver dag leter etter, og finner,  ”Dagens skatt”. Det kan være små ting der og da; den flotte himmelen ute, fargerike høstblader, lyset fra sola... eller større  hendelser.  Fokus på ”Dagens skatt” gjør det litt lettere for henne å takle dagene. Hun er mer bevisst gavene som bare er der – og sier at takknemligheten vokser sammen med gleden over øyeblikkene;

”Every moment is  a gift in our hands”

Jeg ønsker deg mange gode lysstrimer på din vei i dag!  
Åse

every moment.jpg