Å ta vare på seg selv

Fyll tanken jevnlig
Etter en intens høst med mye farting, bok* og foredrag, oppdaget jeg igjen hvor viktig det er med påfyll. Å stå på, gi og dele, uten å fylle på egen tank fungerer ikke i lengden. Å huske å fylle tanken jevnlig, ikke vente til den er tom, er essensielt.

Vi er ulike, har forskjellige behov, og for meg har det i perioder hjulpet å ha en liten “liste”, en oversikt, før eventuelle krevende dager kommer. En oversikt over hva det er som gir energi og påfyll. Da er det lettere, har jeg erfart, å konkret velge fra listen når jeg merker at jeg trenger litt påfyll.
Hva er det som fyller din tank? Hva gir deg energi? Hva er det som kan gi øyeblikket, eller dagen din, et lite løft? Skriv det opp, og ha “listen” liggende tilgjengelig, så den er lett å ta fram :)

Å være bevisst hva jeg fyller tanken med mentalt er like viktig! Har jeg stadig fokus på det jeg føler er vanskelig akkurat nå, det som er ugreit eller ikke fungerer? Eller velger jeg å gi plass til tanker om det som er bra, det jeg har rundt meg som fungerer i øyeblikket? Kanskje glede meg over bitte små ting som smaken av en god kopp kaffe, musikk som gir energi. Se en film som jeg vet gjør meg glad, eller får meg til å le. Snakke med, eller treffe, mennesker jeg er glad i. Jeg ser at det perspektivet jeg velger, gir farge til øyeblikket og til hverdagen min.

Å ta vare på seg selv
Samtidig har jeg lært underveis at det er viktig å akseptere og støtte meg selv, også de gangene når jeg synes det er vanskelig å fylle tanken, både fysisk og mentalt. For det skjer, det også. Jeg innser at jeg ubevisst har lett for å “kjefte” på meg selv, med en indre dialog som: “..Det burde du jo klare”, “..Dette vet du jo!” “..Er du ikke kommet lengre?”…osv, Når jeg blir klar over min indre dialog, hva jeg ubevisst holder på med, så er det lettere å støtte seg selv i de situasjonene: Nå er du her, Åse. Det er forståelig. Hva trenger du nå? Hva er den minste tingen du kan gjøre for at dagen skal bli litt bedre? Dette fungerer så mye bedre enn en Nå-må-du-se-å-fylle-på-tanken-for-det-trenger-du!- holdning. Forskjellen er holdningen jeg har til meg selv, tror jeg.

Å fylle tanken sin ved først å være lyttende og ivaretakende overfor seg selv er essensielt; Hva er det egentlig jeg trenger nå? Da unngår vi forhåpentligvis at vi ubevisst stiller et krav” om å “fikse” oss selv eller hverdagen ved å fylle på tanken. I stedet er utgangspunktet hvordan vi på best mulig måte kan ivareta oss selv. For min del kan jeg nemlig lett komme inn i en greie der jeg må gjøre ting for at jeg skal være “godkjent” i egne øyne. Og da kan å fylle tanken bli et krav i stedet for en hjelp. Å fylle tanken med ro og vennlighet til, forståelse overfor seg selv er derfor blitt en viktig tilleggsdimensjon, som ikke er med på tegningen under. **
Var dette forståelig? Er litt usikker på om jeg klarer å formidle forskjellen.

Ønsker deg en god dag! Ta godt vare på deg selv <3
Varme tanker fra Åse

* Åse F.J: Livet bare er. Om motgang og tunge steiner, om håp, inspirasjon og usynlig gull (2019)
** Kathrine Aspaas og boka Den emosjonelle revolusjonen har mer om dette!

fylltanken-m.tekst.jpg