Everyone smiles in the same language.

Jeg leste om ei yngre mor som beskriver hvordan hun for noen år siden gikk fra et håp om å overleve til et ønske om å leve. I løpet av ett sekund. Hun glemmer aldri opplevelsen. 
Hun er ute og går, er i sorg, kjenner seg ensom, har ikke smilt eller kjent glede på lang tid. Som sørgende opplever hun at alle slår av smilet når de treffer henne; Hun møtes med nedslåtte blikk og dempet toneleie. Denne dagen er det plutselig en fremmed, en eldre mann, som skiller seg markant ut i den travle menneskemengden. Han smiler til henne. "Han skinner nærmest”, skriver hun. Mannen kjenner ikke hennes historie, og han gir henne, uten å vite det, en stor gave.  "Det er mye kjærlighet, verdighet, håp og nærvær i et smil. For meg var det nok til å tro på livet igjen. Han satte spor i meg, dype spor!"

"Jeg kledde på meg hans gave til meg, smilet, og dro hjem", skriver hun.
"Kledde på meg". I det ligger et bevisst valg, tenker jeg. Hun kjenner hvor godt det er for henne å bli møtt med et smil, og bestemmer seg for å "kle på seg" sitt smil når hun går videre - uansett hvordan situasjonen hennes er. Fordi det hjelper henne, fordi det gjør noe med henne. Fordi hun selv har kjent hvor godt det er å bli møtt med et smil. Hun deler opplevelsen med guttene sine når hun kommer hjem, og de bestemmer seg for å innføre en evigvarende tradisjon; Smil til en fremmed! Enkelt – og veldig verdifullt. (Bianca Simonsen; Hverdagsheltinne 7.april 2017)

Et smil betyr det samme på alle språk.
Guttene mine og jeg besøkte Tanzania for noen år siden. De var tenåringer, 13 og 15 år gamle. Jeg hadde vokst opp der, og var tilbake for første gang siden barndommen. Opplevelsene var mange, fra safarier med et fantastisk dyreliv til masaier i Masai Mara, strandliv, dhow-båter og fisking langs kysten av Kenya. Et vell av inntrykk. Det som likevel satt sterkest igjen hos oss alle etter disse 4 ukene var smilene, varmen, livsgleden hos menneskene vi møtte! Vi snakket ikke samme språk, men vi kjente likevel på en spesiell kontakt; "Everyone smiles in the same language." 
Ha en riktig så fin dag, og del villig vekk på smil til dem du møter på din vei! Det kan bety mer enn du aner. :)   Åse 

everyone smiles.jpg