Den gode spiralen

I dag slår jeg et slag for den gode spiralen;
”Gode tanker er som korn som spirer og avler nytt korn.”
Èn god tanke, skaper ofte en ny – og en til. Motsatt skal det lite til før vi havner i en nedadgående og slitsom spiral hvis vi lar tanker som tapper og er lite konstruktive få plass. Da baller det fort på seg med flere av samme sorten.

Er vi i den gode spiralen, er det bare å fortsette å pøse på med mer av det samme! Da løftes vi. 

Har vi havnet i ”tåkeheimen”, gravd oss litt ned i bekymringer, er på nedadgående kurs, synes jeg det er frigjørende med den ene tanken. Det er overkommelig. En ny tanke, det klarer vi!

“Du e bare ein tanke unna. Din glede og din kjærlighet.
Du e bare ein tanke unna din frihet og handlekraftighet ”
Fra sangen “Ein tanke unna” av Elin Furubotn. Lytt gjerne til den.

Men da er det også lurt å la de gamle tankene som ikke er bra for oss gå. Slipp tak i dem, og la være å falle for fristelsen til å invitere dem inn i “varmen” igjen. Skulle det skje, så slipp tak i dem igjen. Og igjen. Å tenke på tankene som skyer, som kommer og går hjelper litt, synes jeg. Da blir det ikke så stressende å “passe på”, være på vakt.

Som skyer på himmelen som kommer og går er tanker er en naturlig del av det å være menneske. De kommer og går, mørke og lyse, hjelper oss å manøvrere gjennom livet. Heldigvis! Å kjenne igjen, være bevisst gode og mindre gode tanker, hjelper oss. “Å ja, der er de tankene igjen” kan jeg si til meg selv når jeg oppdager at jeg surrer meg inn i lite konstruktive tanker - og så prøver jeg å la dem gå uten å dvele så mye ved dem. Da forsvinner de etter hvert - og det blir bedre plass til nye. Er det fullt av gamle tanker som ikke er bra for oss, er det vanskelig for nye å slippe til.

Det er ikke dermed sagt at vi bare skal hoppe bukk over vanskelige og vonde tanker, late som de ikke er der. Noen vanskelige tanker trenger vi å dvele ved, løfte fram, snakke om.
Men hvis vi dveler for lenge med, graver oss ned i tanker som ikke er konstruktive, som ikke hjelper oss, da er det viktig å spørre seg selv om når og hvordan vi vil komme oss videre. Da er den ene tanken frigjørende, synes jeg. Overkommelig.

Ingvar Wilhelmsen sier noe klokt om det å velge å støtte seg selv;
”Velg holdninger som hjelper deg, ikke saboterer deg.”

Lag deg en stødig trapp av gode tanker inn i helgen!

Alt godt! Åse

gamlenyetanker-lite.jpg